Táplálékok, tápanyagok

1. Előzetes áttekintés

Fogalmak:

  1. A táplálék összetevői:
    • tápanyagok,
    • salakanyagok.
  2. A legfontosabb szerves tápanyagok:
    • fehérjék,
    • szénhidrátok,
    • zsírszerű anyagok
  3. A szervetlen tápanya­gok
    • víz,
    • ásványi anya­gok
  4. A járulékos táp­anya­gok egészséghatása

Összefüggések magyarázata:

  1. A tápanya­gok jellemzői – szerepük a szervezetben (pl. a víz halmazállapota – szállítóközeg, oldószer)
  2. A vitaminok oldódása – raktározódása – felvéte­lük gyakorisága
  3. A vitaminok szer­vezetbeni mennyisége, aránya – egészség, betegség

Mi volt ma reggelire?

Mini kutatás – adatgyűjtés.

2. Felkészülés

Ráhangolódásként megnézhetsz egy videót a tápanyagokról (3 p 47 mp):

3. Olvasás

Amikor először olvasol egy leckét, még nem kell arra törekedned, hogy mindent megérts és megjegyezz.

Csak ismerkedj a leckével. Térképezd fel, melyik részben miről lesz szó!

Hogy ne kalandozz el az első olvasáskor, a következő kérdésekre keresheted a válaszokat:

  • Mi az, amit már tudsz? Hol vannak az elsőre nehezebbnek tűnő részek? Az ábrák melyik szövegrészhez kapcsolódnak? A lecke végi kérdések mely információkra vonatkoznak?

Olvasd el a tankönyv szövegét (54-56. oldal).

4. Feldolgozás

A tananyag információinak tanulmányozása.

4.1. Táplálék – étel – élelmiszer – tápanyag

Táplálék: Az élőlény számára hasznosítható anyag, amely felszívódva fenntartja azt, fejlődését, egészségét biztosítja: élelem, étel, élelmiszer, tápanyag.

Élelmiszer: olyan táplálék, amit még el kell készíteni mielőtt ételként elfogyasztjuk.

Étel: Amit megeszünk. Általában valamilyen módon előkészítjük az elfogyasztáshoz: főzzük, sütjük, ízesítjük.

Tápanyag: A táplálék, élelmiszer, étel kémiai alkotórészei. A sejtek működéséhez szükséges szerves vagy szervetlen anyagok. Tápláló anyagok.

4.2. Teszteld magad! Az önellenőrzés a tanulás fontos és hatékony módszere.

Élelmiszer, étel, tápanyag

Válaszd ki, hogy melyik fogalomhoz tartozik leginkább a következő meghatározás-részlet: még valamilyen módon el kell készíteni, mielőtt megesszük.
A sejtek működéséhez szükséges szerves vagy szervetlen anyagok.
Melyik kategóriába tartozik a lekváros palacsinta?
Melyik esetben tartozik az élelmiszerek közé a tej?
Válaszd ki a szerves tápanyagokat!

november 10, 2019

4.3. Fehérjék, szénhidrátok, zsírszerű anyagok

Fehérjék: 

  • építő anyagok
  • folyamatokban vesznek részt

Szénhidrátok: 

  • főként fűtőanyagok, de szerkezeti anyagok is
  • cukrok: főként energiaszolgáltatók
  • keményítők: raktározzák az energiát (cukorból keletkeznek)

Zsírszerű anyagok:

  • zsírok, olajok
  • főként fűtőanyagok
  • tartalék tápanyagok is
  • a felépítésben is részt vesznek

4.4. Teszteld magad!

[WATU 2]

4.5. Vitaminok

  • járulékos tápanyagok: nem építő és nem is fűtő
  • kis mennyiségben szükségesek
  • a szervezet nem tudja előállítani
  • előanyagaikból a szervezetben keletkezők: A és D vitaminok
  • D-vitamin képződés a bőrben, UV-fény hatására
  • többlet vagy hiány: betegség lehet belőle
  • a zsírban oldódók raktározódnak
  • a vízben oldódókat naponta kell fogyasztani

4.6. A legfontosabb vitaminok

Tanulmányozd a tankönyv 54.3 ábráját és oldd meg gyakorlásként a következő tesztfeladatot!

4.7. Gyakorolj  teszt segítségével!

4.8. Egyéb anyagok

Olvasd el a lecke következő szakaszát (Egyéb anyagok: 55-56. oldal)!

Írd ki a füzetedbe felsorolás-szerűen, hogy mely egyéb anyagokat említi a könyv, ezeknek mi a feladatuk!

Gyakorlásként, önellenőrzésként >>>

5. Gyakorlás, ismétlés

A munkafüzet feladatai mellett egy tankockás feladattal is gyakorolhatsz, ismételhetsz.

Tankocka gyakorló feladatok:

A békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola biológia tantárgyi honlapja