Mit ne ültessünk egymás mellé: kerti növények, amik nem jönnek jól ki egymással

A kertészkedés gyönyörű és kihívásokkal teli tevékenység, de vannak növények, amelyeket jobb külön ültetni. Fontos tudni, hogy melyek ezek, mert a rossz választás károsíthatja a növények egészségét és növekedését. Nézzük meg, mely növényeket ne ültessük egymás mellé, hogy a kertünk virágzó és egészséges legyen.

Miért fontos a megfelelő ültetési távolság?

Az egyik legfontosabb tényező a növények egymáshoz való viszonyában az, hogy mennyire közel vagy távol vannak egymástól. Ha nem tartjuk be a megfelelő távolságot, az versengést okozhat a tápanyagokért, vízért és napsütésért, ami a növények egészségének és fejlődésének rovására mehet.

Mit ne ültessünk egymás mellé?

Vannak növények, amelyeket kerülni kell, ha harmonikus kertet szeretnénk létrehozni. Például a burgonyát és a paradicsomot ne helyezzük egymás mellé, mert mindkettőt ugyanaz a betegség, a burgonya- és paradicsomhajtásrák fertőzheti meg. Hasonlóképpen, a fokhagyma és a bab sem barátkoznak jól, mert a fokhagyma gátolja a bab növekedését.

A káposztaféléket sem ajánlott egymás mellé ültetni, mert a különböző fajtáik ugyanazokat a kártevőket és betegségeket vonzzák, amelyek könnyen terjedhetnek a közelükben lévő más káposztafélékre is.

Mit ültessünk egymás mellé?

Bár vannak növények, amelyeket érdemes távol tartani egymástól, vannak olyanok is, amelyek jól kiegészítik egymást. Például a bazsalikom és a paradicsom remekül kiegészítik egymást, mivel a bazsalikom segíthet a paradicsomnak elkerülni a különféle kártevőket.

A zeller és a saláta is harmonikusan fejlődhet együtt, mert a zeller segítheti a saláta növekedését és ellenállóbbá teheti azt a káros hatásokkal szemben.

Gyakran ismételt kérdések

1. miért fontos a megfelelő ültetési távolság?

A megfelelő távolság segíti a növények egészségét, mivel így elkerülhető a versengés a tápanyagokért és más erőforrásokért.

2. mely növényeket ne ültessük egymás mellé?

Kerülni érdemes például a burgonya és a paradicsom, valamint a fokhagyma és a bab egyidejű ültetését.

3. mely növények kiegészítik egymást?

Bazsalikom és paradicsom, valamint zeller és saláta például jól kiegészítik egymást a kertben.


Vezi și:

Szerző képe

Bertold

Szólj hozzá!